Op zoek naar een duurzame energieleverancier?

Duurzaamheid is vandaag de dag meer dan een hype: het is daadwerkelijk een ontwikkeling naar harmonie tussen mensen, de planeet en welvaart. De transitie naar groene energie is jaren geleden al van start gegaan en veel energieleveranciers nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Maar welke energieleverancier is nou de meest duurzame?

Wat maakt een energieleverancier duurzaam?
Om te kunnen bepalen of een energieleverancier duurzaam is, moet er verder worden gekeken dan alleen het stroomproduct wat geleverd wordt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een duurzaam imago hebben en behoorlijk wat goedkope groene energie leveren, maar mogelijk zit er een groot concern achter dat veel investeert in kolencentrales. Dan berust het duurzame beeld niet bepaald op de waarheid en dient er een nuance en balans aangebracht te worden.

Voorloper of vervuiler?
Om een leverancier als Greenchoice te kunnen beoordelen op haar duurzaamheid, werd in een gerenommeerd onderzoek door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise een onderverdeling gemaakt tussen ‘voorlopers’, ‘volgers’ en ‘vervuilers’. Greenchoice werd geplaatst in de eerste categorie, omdat zij haar eigen hernieuwbare energie produceert. Energiedirect.nl werd getypeerd als volger, omdat zij geen directe bijdrage levert aan een duurzame stroomvoorziening. Zowel DELTA als Essent kregen een rapportcijfer lager dan 4 en worden daarom bestempeld als vervuiler. DELTA ontvangt dit lage rapportcijfer met name vanwege de productie van kernenergie. Essent produceert nog een grote hoeveelheid fossiele energie en zou meer moeten inzetten op hernieuwbare energie.

Duurzaamheid stroomleveranciers
Op het gebied van duurzaamheid scoren de volgende stroomleveranciers het hoogst: DE Unie, Pure Energie en Qurrent. Alle drie de leveranciers hebben in 2016 een rapportcijfer van 10 gekregen. In navolging op deze leveranciers, scoren ook Vandebron, Greenchoice, Huismerk Energie, HVC en Eneco een dikke vette voldoende variërend van 9,6 tot 7,0. Allen nemen hun verantwoordelijkheid in de transitie naar groene energie en produceren of zelf duurzame energie of kopen deze rechtstreeks bij de bron in. Een groot deel van het stroometiket omhelst windenergie, zonne-energie en goed beoordeelde bio-massa.

Duurzaamheid vergelijken
Met de vele rapportcijfers van alle verschillende energieleveranciers kan het nog een lastige klus zijn om een groene leverancier te vinden die ook nog goedkope energie biedt. Maak daarom gebruik van een energievergelijkingswebsite en vink daarin je voorkeur voor ‘groene energie’ aan om je aanbod af te stemmen op duurzaamheid, zodat je een geschikte energieleverancier kunt kiezen en overstappen.