Batterijen, accu’s en het milieu

Ontzettend veel apparaten gebruiken een batterij of een accu, het worden er ook steeds meer. Het is belangrijk om zoveel mogelijk oplaadbare batterijen te kopen en de wegwerpbatterijen te recyclen. Er zitten namelijk veel materialen in wegwerpbatterijen die hergebruikt kunnen worden, dit geldt ook voor accu’s. Doordat we hierdoor minder grondstoffen en energie hoeven te gebruiken is dit ook nog een beter voor het milieu, lever ze dus in. Een accu specialist vertelt ons wat meer over het gebruik en recyclen van batterijen en accu’s.

Verschil tussen batterijen en stroom uit het stopcontact

In principe is stroom uit het stopcontact veel goedkoper en milieuvriendelijker dan het gebruiken van batterijen, echter zijn batterijen niet weg te denken uit ons leven omdat we veel ook niet kunnen opladen via een stopcontact. Per persoon gebruiken wij gemiddeld 22 batterijen per jaar, daardoor zijn er in een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 batterijen of accu’s te vinden in allerlei dagelijkse voorwerpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een laptop, tablet, smartphone, tandenborstel, scheerapparaat, afstandsbediening, controller, elektrische fiets, fietslamp, thermostaat, weegschaal en een kookwekker, zo zijn er nog maar genoeg voorwerpen te verzinnen. Kortom, we maken er ontzettend veel gebruik van.

Productie van batterijen en accu’s

Er zijn veel verschillende grondstoffen nodig om batterijen en accu’s te maken, ook kost het maken ervan veel energie omdat er veel machines en apparaten gebruikt moeten worden. Daarom is simpele stroom uit een stopcontact zoveel goedkoper. Ook zijn er grondstoffen die uit landen komen waar het ten koste gaat van de inwoners en het milieu. Gelukkig kunnen deze grondstoffen goed hergebruikt worden, zo wordt tegenwoordig 95% van de koper, kobalt en nikkel uit de batterijen teruggewonnen worden, ook kost het recyclen een stuk minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen, dit zorgt er ook voor dat deze grondstoffen niet opraken.

Waar kan je recyclen?

Bij bijna alle supermarkten en winkels waar je batterijen kunt kopen staat een recyclebak.

Het is belangrijk dat je de batterijen apart inlevert, je kan bijvoorbeeld gebruikte batterijen op een vaste plek verzamelen om ze zo regelmatig mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Ook knoopcellen (die kleine platte batterijen) mogen in deze bakken. Overigens mogen ook smartphones of oude mobieltjes ingeleverd worden, ook deze bevatten veel materiaal dat hergebruikt kan worden. Voor bedrijven die veel accu’s gebruiken of tegenkomen kunnen bakken geregeld worden waarin ze alles kwijt kunnen, deze worden opgehaald als ze vol zijn.

Zonnepanelen aanschaffen ja of nee?

Zonnepanelen
Je ziet en hoort het steeds vaker, woningen die energie produceren via zonnepanelen. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van zonne-energie? En hoeveel kost de aanschaffing van zonnepanelen? Wij zetten alles even op een rijtje voor u.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, deze zijn meestal gemaakt van silicium.

Silicium geleid alleen stroom als er licht opvalt. Zodra de zon op de zonnepanelen schijnt, ontstaat er dus elektrische stoom. Er ontstaat ‘gelijkstroom’, dat betekent dat er stroom ontstaat tussen de positieve lading bovenop de cel, en de negatieve lading onder de cel. De omvormer van de zonnepanelen zet dit vervolgens om in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt dan het elektriciteitsnet op gestuurd, en de stroom is klaar voor gebruik.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen produceren schone energie. Dit is vooral omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het genereren van de elektriciteit. Tijdens het generen van traditionele brandstoffen, komen wel veel schadelijke stoffen vrij zoals bijvoorbeeld CO2, maar ook koolstofdioxide, kwik, stikstofoxide en zwaveldioxide. Deze stoffen dragen onder andere bij aan de opwarming van de aarde en smog. Ook dragen traditionele brandstoffen mee aan het opslaan van radioactief afval, iets wat zonne-energie allemaal achter wegen laat. Zonnepanelen hebben dus een positieve invloed op het milieu, en door zonnepanelen aan te schaffen draag je dan ook zeker een steentje bij.

Kosten en vergoedingen

De aanschaf van zonnepanelen lijkt op het eerste ogenblik een dure investering. Maar, met wat je jaarlijks gaat besparen heb je dat er zo weer uit. De gemiddelde besparing per huishouden ligt namelijk rond de 500 en 1200 euro per jaar. De besparing die de zonnepanelen opleveren is dan ook een groot voordeel, voor veel mensen maken de energie kosten dan ook een groot deel uit van de vaste lasten, en is het daarom extra fijn om daarop te besparen. Ook zijn er zowel nationaal als regionaal verschillende subsidies te verkrijgen en aan te vragen na het plaatsen van de zonnepanelen.

De aanschaf

Zit je eraan te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Vraag dan offertes aan bij verschillende aanbieders. De prijzen kunnen namelijk best wat verschillen. Wij adviseren ook om alle onderdelen bij dezelfde leverancier te kopen, dit is qua onderhoud en garantie wel het gemakkelijkste. Ook is het belangrijk om te weten dat de zonnepanelen moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.

Laat je altijd goed informeren naar de verschillende mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen een meterkast, installatiekast en groepenkast?

Wanneer u een elektricien om advies vraagt over bijvoorbeeld de noodzaak van het plaatsen van een extra groep in de groepenkast, komen er verschillende termen voorbij. De groepenkast zelf is hier een goed voorbeeld van! Ook termen als de installatiekast, de meterkast en een stoppenkast worden regelmatig gebruikt. Weet u wat deze termen betekenen en wat het verschil tussen de termen is? In dit artikel zet onze elektricien uit Naarden de verschillen voor u op een rijtje, zodat er voortaan geen onduidelijkheid meer over kan bestaan als u geadviseerd wordt door onze elektricien.

Installatiekast, groepenkast en stoppenkast

Termen als installatiekast, groepenkast en stoppenkast verwijzen ieder naar hetzelfde onderdeel. Het gaat hier om de installatie, waarin u de verschillende groepen of stoppen binnen uw woning vindt. Doorgaans heeft iedere ruimte in huis een eigen groep in de groepenkast. Een stoppenkast vindt u in moderne woningen nauwelijks nog terug, maar werd wel vaak gebruikt in klassiekere woningen.

Wanneer u te maken heeft met een stroomstoring in huis, zult u de schakelaar in de installatie- of groepenkast om moeten zetten om deze te kunnen verhelpen. Bij een ouderwetse stoppenkast kan het voorkomen dat u de gesprongen stop handmatig moet vervangen.

Definitie van de meterkast binnen woningen

Als we het over de meterkast hebben, dan spreken we over het geheel van de installatiekast of groepenkast, de elektrameter, de hoofdstroomvoorziening en vaak ook de kraan voor de gasaansluiting in huis. De meterkast moet aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Wist u bijvoorbeeld dat er een maximale afstand geldt voor de ruimte tussen de voordeur en de meterkast? Zo kan een brandweerman meteen bij de meterkast, als er brand in huis uitbreekt. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om de gasaansluiting af te sluiten, om de stroom van de stopcontacten te halen, enzovoorts. Op internet leest u meer over de veiligheidseisen waaraan een meterkast in huis moet voldoen.

Zonweringen voor schadum

Het woordje zonweringen zegt het zelf al eigenlijk. Zonweringen houdt in dat de zon geweerd wordt van een bepaalde plek. Op deze plek heeft men dus overduidelijk geen behoefte aan zon wilt u schaduw creëren. Wat is er makkelijker dan een stukje stof tussen de zon en de plek te zetten zodat de zon niet te plek kan bereiken maar dat er zon anders wel had gekomen. Dit kan dus worden zonwering.

Zonder leerlingen worden geleverd in alle soorten en maten en kleuren. Meestal worden ze bevestigd aan de gevel van een pand zodat ze gewoon uit kunnen schuiven. Dit kan zowel elektrisch als handmatig. De meeste zonneschermen zijn rood of oranje omdat deze het minst snel verkleuren ten opzichte van andere kleuren waar de stof al gemaakt zou kunnen worden. Zonweringen worden ook wel zonneschermen genoemd.

Er zijn diverse soorten zonder leerlingen waaronder lamellen daken maar de meesten zijn toch wel van stof gemaakt. Ook de ontwikkeling in de zon weer een branche staat niet stil en men ziet dat de steeds kwalitatief betere systemen komen en dat er ook andere typesystemen komen.

Zo ziet men steeds vaker in de horeca dat ze toch een dak hebben op het terras wordt opengeschoven kan worden. Met name in landen als Nederland wordt vaak regent kan men dan toch de ruimte van het terras gebruiken en benutten. Meer tips kunt u vinden op de site van zonweringen.

Energie besparen op korte afstand

Door het gebruik van een auto komt er CO2 vrij in de lucht. En aangezien er dagelijks vele auto’s op de weg actief zijn is deze uitstoot groot. Dit is dus een punt waar we met z’n allen goed op kunnen besparen. Een andere manier om energie te besparen is om eens de fiets te gebruiken. Niet alleen goed voor de natuur maar ook voor jezelf.

Wist je al dat er twee vervoersmiddelen bestaan die beiden geen CO2 uitstoot hebben. Ja, want de fiets en de schoenen die bij jou in de gang liggen zijn deze twee vervoersmiddelen! Beide zijn ze goed voor het milieu en ook voor je eigen gezondheid. Want een stukje lopen of fietsen telt mee aan de dagelijkse beweging die je lichaam nodig heeft. Dus als je de mogelijkheid heb om naar school te fietsen of naar je sport draag jij al mee aan een beter milieu! En als het dan een keer erg zou regenen overweeg dan niet te snel om met de auto gebracht te worden. Als de sportschool in de buurt is, dan is het helemaal niet zo erg om dat stukje met de paraplu te lopen. Zou je toch verder moeten reizen neem dan de bus, trein of de tram als je daar de mogelijkheid voor heb. Hierdoor kan je ook op kleine schaal meewerken aan een betere wereld. Ook als je het overweegt om bijvoorbeeld een nieuwe brommer of scooter te willen kopen kan je het milieu helpen. Namelijk te kiezen voor een wat nieuwere versie er van. Oudere scooters en brommers zijn namelijk enorme vervuilers. Wil je echt een steentje bijdragen dan kan je ook kiezen voor een elektrische scooter. Zo zie je maar, dat er nog genoeg te besparen valt.

Makkelijk besparen op je maandelijkse kosten

Niemand houdt er van om veel geld uit te geven, dat hoeft ook niet als je erop let waar je alles aan uitgeeft en waar je op kan besparen. Er zijn vele manieren thuis waardoor je geld kan besparen door bijvoorbeeld over te stappen op een andere stroom maatschappij, een ander TV/Internet pakket afnemen bij je provider, ervoor kiezen een goedkoop sim only abonnement te nemen, hieronder nog een paar tips om te besparen.

Besparen op je stookkosten

Er is een grote kans dat je nu tussen 15% en 20% teveel aan stookkosten betaalt omdat oude cv-ketels veel meer verbruiken door oudere technologie. Tijden de wintermaanden kan dit bedrag al snel oplopen tot 25 euro per maand. Door de ketel te vervangen ga je flink besparen op de stookkosten, het beste is om voor een HR ketel te kiezen. Een HR ketel is vele malen efficiënter en daardoor dus ook energiezuiniger, hierdoor is een rendement van 100% mogelijk.

Als je CV ketel al enkele jaren oud is en kapot gaat is het verstandig om te kijken of een nieuwe ketel voordeliger is. Het zou zonde zijn om pas enkele jaren later erachter te komen dat een nieuwe ketel veel geld had kunnen besparen. De investering kan wel wat groot zijn maar verdient zich op lang termijn terug.

Waarde van het huis

Een nieuwe ketel in je huis plaatsen zorgt er ook voor dat de waarde van het huis omhoog gaat, dus als je plannen hebt om binnen enkele jaren te verhuizen dan is het alsnog een goede investering.

CV ketels begeven het meestal in de winter als ze hard aan de bak moeten, als de ketel al heel oud is dan is het vervangen in de zomer een aanrader. Zo heb je ook minder last van de plaatsing, aangezien je niet in de kou zit.

Besparen op stroom

Net zoals water en gas gebruik je elektriciteit elke dag, voor de tv, lampen, wekkers, om telefoons mee te laden en noem het allemaal maar op. Het is dus fijn als je op iets wat je elke dag gebruikt flink kan besparen. Gelukkig is dit vrij makkelijk aangezien het overstappen tegenwoordig makkelijk online gaat en je er niks van merkt. Doordat de leveranciers veel aan het prijs vechten zijn kom je jaarlijks uit op een flinke besparing.

Op zoek naar een duurzame energieleverancier?

Duurzaamheid is vandaag de dag meer dan een hype: het is daadwerkelijk een ontwikkeling naar harmonie tussen mensen, de planeet en welvaart. De transitie naar groene energie is jaren geleden al van start gegaan en veel energieleveranciers nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Maar welke energieleverancier is nou de meest duurzame?

Wat maakt een energieleverancier duurzaam?
Om te kunnen bepalen of een energieleverancier duurzaam is, moet er verder worden gekeken dan alleen het stroomproduct wat geleverd wordt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een duurzaam imago hebben en behoorlijk wat goedkope groene energie leveren, maar mogelijk zit er een groot concern achter dat veel investeert in kolencentrales. Dan berust het duurzame beeld niet bepaald op de waarheid en dient er een nuance en balans aangebracht te worden.

Voorloper of vervuiler?
Om een leverancier als Greenchoice te kunnen beoordelen op haar duurzaamheid, werd in een gerenommeerd onderzoek door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise een onderverdeling gemaakt tussen ‘voorlopers’, ‘volgers’ en ‘vervuilers’. Greenchoice werd geplaatst in de eerste categorie, omdat zij haar eigen hernieuwbare energie produceert. Energiedirect.nl werd getypeerd als volger, omdat zij geen directe bijdrage levert aan een duurzame stroomvoorziening. Zowel DELTA als Essent kregen een rapportcijfer lager dan 4 en worden daarom bestempeld als vervuiler. DELTA ontvangt dit lage rapportcijfer met name vanwege de productie van kernenergie. Essent produceert nog een grote hoeveelheid fossiele energie en zou meer moeten inzetten op hernieuwbare energie.

Duurzaamheid stroomleveranciers
Op het gebied van duurzaamheid scoren de volgende stroomleveranciers het hoogst: DE Unie, Pure Energie en Qurrent. Alle drie de leveranciers hebben in 2016 een rapportcijfer van 10 gekregen. In navolging op deze leveranciers, scoren ook Vandebron, Greenchoice, Huismerk Energie, HVC en Eneco een dikke vette voldoende variërend van 9,6 tot 7,0. Allen nemen hun verantwoordelijkheid in de transitie naar groene energie en produceren of zelf duurzame energie of kopen deze rechtstreeks bij de bron in. Een groot deel van het stroometiket omhelst windenergie, zonne-energie en goed beoordeelde bio-massa.

Duurzaamheid vergelijken
Met de vele rapportcijfers van alle verschillende energieleveranciers kan het nog een lastige klus zijn om een groene leverancier te vinden die ook nog goedkope energie biedt. Maak daarom gebruik van een energievergelijkingswebsite en vink daarin je voorkeur voor ‘groene energie’ aan om je aanbod af te stemmen op duurzaamheid, zodat je een geschikte energieleverancier kunt kiezen en overstappen.

Voorbijgangers wekken energie op in Las Vegas

EnGoPlanet, een startup uit New York die begaan is met het klimaat, heeft vier lantaarnpalen laten plaatsen op een pleintje in Las Vegas. Geen nieuws volgens jou? Toch wel, want de lantaarnpalen werken op zowel kinetische en zonne-energie. De kinetische energie wordt opgewekt door mensen die langs de palen lopen.

Hoe wordt er energie opgewekt?

Onder de lantaarnpalen zijn speciale straattegels geplaatst die 4 tot 8 watt opwekken als iemand er op stapt. Hoeveel een Watt en een kWh is zie je op EasySwitch.nl. Hoewel dit niet veel is, wordt alle energie door de slimme lantaarnpaal opgeslagen totdat het donker is. Er zijn ook extra zonnepanelen geïnstalleerd zodat er ook verlichting is bij minder drukke dagen.
Behalve dat de opgewekte energie ervoor zorgt dat de straatverlichting de hele nacht aan staat is dat nog niet alles. Op de paal zijn ook stopcontacten, USB-poorten en een draadloos oplaadstation geïnstalleerd. Ook wordt er een gratis Wifi-signaal uitgezonden die voor iedereen in de buurt te gebruiken is!

Privacy

Op de lantaarnpalen zijn allemaal sensoren geplaatst zodat er verschillende data verzameld kan worden over de omgeving. Hierbij moet je denken aan de luchtkwaliteit en bijvoorbeeld videobeveiliging. Er is nog geen complete duidelijkheid gegeven over welke gegevens de lampen allemaal kunnen verzamelen. Een ding wat in ieder geval zeker is, is dat ze milieuvriendelijk zijn. Of het ook een goed idee is wat betreft je privacy moet je voor jezelf bedenken aangezien er bijvoorbeeld privégegevens in de handen van het bedrijf kunnen vallen.

Nederland

Helaas zijn er in Nederland nog geen testen gaande met het opwekken van elektriciteit via kinetische energie. Vind jij duurzaamheid ook erg belangrijk en wil je jouw steentje bijdragen aan het groener maken van Nederland? Stap dan over op groene energie. Dit is erg gemakkelijk met energie vergelijken op EasySwitch.nl. Hier kan je onafhankelijk alle energieleveranciers met elkaar vergelijken en filteren op een aantal kenmerken zoals duurzaamheid, contractduur en tarief. Alle energieleveranciers worden onafhankelijk met elkaar vergeleken en met switchen van energieleverancier kan je in een kwartier wel 400 euro per jaar besparen!

Wat doet een CV ketel?

De centrale verwarming ketel is deel van de installatie die het water verwarmt dat naar de radiatoren stroomt. De meeste ketels in Nederland werken op aardgas hoewel er ook nog wel ketels zijn die op aardolie of hout werken. Als een ketel slecht is geplaatst of onderhouden kan de ketel koolstofmonoxide lekken. Dit is een product van onvolledige verbranding. Koolstofmonoxide is zeer giftig, kleurloos en reukloos.

Onderhoud

Jaarlijks komen tussen de 5 en 12 mensen om in hun eigen huis aan koolmonoxidevergiftiging door een onjuist geplaatste of slecht onderhouden ketel. Moderne ketels nemen het probleem grotendeels weg maar door slechte plaatsing zijn er nog steeds CV ketels die lekken. Het is dus erg belangrijk om de ketel regelmatig te laten controleren en onderhouden.

Kies de juiste ketel

Oké, dan ben je zover dat je weet wat zo’n ketel doet en hoe deze onderhouden moet worden, moet je ook nog eens kiezen uit een soort CV ketel. Er zijn namelijk vele soorten CV ketels. Voor elk huis is er een ketel beschikbaar die bij u past. Zo zijn er conventionele, combi en HR-ketels. Elk zijn eigen voordelen maar ook prijs. Daarnaast hebben verschillende ketels verschillende capaciteiten. Hoe groot is uw huis? Ten slotte zijn er verschillen in garantie en het zo belangrijke onderhoud.

De conventionele ketel

De conventionele ketel is de ketel die in de meeste huizen te vinden is. Als u een conventionele ketel in uw huis hebt let dan goed op de ouderdom en vervang deze op tijd.

De combiketel

De combiketel is een geiser en boiler in één. De combiketel zorgt voor zowel het warme water als de verwarming. Dit toestel is dus erg handig om ruimte te besparen.

De hr-ketel

De hoog rendement-ketel of (hr)-ketel is een toestel dat efficiënt omgaat met het gas en daarom vele euro’s kan besparen op de energierekening. Een groot gedeelte van de energierekening is namelijk de kosten van het gas. De meeste aanbieders bieden namelijk een variabele gasprijs die gekoppeld is aan de olieprijzen.

Een ketel is een belangrijk onderdeel van uw huis. De verwarmingsinstallatie is een grote kostenpost als u deze moet vervangen. Voor elk budget is er een ketel. Wees goed voorbereid en kies de ketel die bij uw huis en uw budget past.