3 Manieren om zelf groener te leven

Het afgelopen decennium staat volledig in het teken van de energietransitie. Steeds meer bedrijven en particulieren maken de switch naar groene stroom, en ook zien we in het dagelijks leven langzaam veranderingen doorzetten die het gevolg zijn van een meer bewuste maatschappelijke visie.

Maar hoe kun jij jouw steentje bijdragen aan een groenere toekomst en zelf slim investeren?

1. Investeer in een elektrische auto

Een belangrijke factor naar een meer milieuvriendelijke maatschappij is de vergroening van de transportsector. Mede dankzij de inmiddels tot wereldfaam verheven Elon Musk, het meesterbrein achter autofabrikant Tesla, zijn ook in Nederland elektrische auto’s nu een standaard onderdeel geworden van het verkeer.

Waar volledig elektrische auto’s voorheen waren weggelegd voor de bovenklasse, zien we dat ook fabrikanten die zich richten op lagere segmenten nu zeer aantrekkelijke auto’s op de markt brengen, zowel qua prijs als design.

2. Installeer zonnepanelen op je dak

Naast dat je ervoor kunt kiezen om je transportmethode te vergroenen, is het ook in de mode om zelf je eigen energie op te wekken. Dit betekent dus dat je niet louter groene stroom afneemt bij een energieleverancier, maar ook daadwerkelijk de energie thuis opwekt door middel van zonnepanelen of een windmolen.

Gezien de mogelijkheid om een windmolen in je achtertuin te plaatsen voor velen beperkt is, is de keuze voor zonnepanelen een meer aantrekkelijke keuze.

Ook hier volgen de technologische ontwikkelingen zich snel achter elkaar op. Waar het enkele jaren geleden nog praktisch onmogelijk was om voldoende energie op te wekken met panelen op je dak is dat nu een heel ander verhaal. Mede dankzij de innovatieve SolarEdge zonnepanelen kan tot wel dertig procent meer energie worden opgewekt dan met klassieke panelen.

3. Eet minder vlees

Een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien bij de ontwikkeling van een groenere samenleving is de bijdrage die de bioindustrie hier aan levert. Los van het feit dat de consumptie van vlees niet bijdraagt aan een diervriendelijke wereld, kost de productie van vlees bijzonder veel energie.

Wanneer je daadwerkelijk in alle aspecten van je leven een bijdrage wilt leveren aan een meer bewuste leefomgeving is het daarom van belang ook je dieet hier in zekere mate op aan te passen. Dit betekent vanzelfsprekend niet dat je geen dierlijke producten meer mag consumeren, maar een bewuste invulling van je dagelijkse voedingspatroon door bijvoorbeeld slecht drie tot één keer per week vlees te eten heeft al een significant positieve invloed.

Implementeer deze drie punten in jouw leven en wees zelf het verschil.